Retinol är känt för att minska ålderstecken i huden, minska pigmentfläckar och förbättra hudens kvalitet och struktur.

Lär dig mer om hur det fungerar och hur du får den bästa effekten.

Retinol är en del av A-vitamin-familjen och används i många produkter inom hudvård – och det med god grund. Retinol är nämligen en ingrediens som är känd för att minska ålderstecken i huden, minska pigmentfläckar och förbättra hudens kvalitet och struktur.

Retinol kan därför vara precis den ingrediens du ska hålla ögonen öppna efter om du vill hitta hudvårdsprodukter med anti-age egenskaper.

Bli klokare på vad retinol är, vilken påverkan det har på huden och hur du får det bästa resultatet med dina hudvårdsprodukter med retinol här i artikeln.

Vad är retinol?

Retinol är en så kallad retonoid som är en form av A-vitamin som har varit drivkraften bakom många anti-age produkter. Inom hudvårdsbranschen är det en av de mest effektiva ingredienserna som används till att motverka åldrande av huden.

Det är inte utan grund retinol är en ingrediens vi ser i många anti-age hudvårdsprodukter. Den kan nämligen hjälpa med att accelerera hudens förnyelse och minska fina linjer, minska pigmentfläckar, förbättra hudkvaliteten och ge en mjukare och fastare hud.

Samtidigt har retinol också visat bra resultat med att minska akne och förhindra tilltäppta porer.

VAD GÖR RETINOL FÖR HUDEN?

Retinol hjälper din hud att återuppbyggas. Det förbereder hudens cellförnyelse som ger huden ett fastare och jämnare utseende.

För vissa kan retinol kräva viss tillvänjning vid användning på huden.

Därför rekommenderas det ofta att börja gradvis med hudvårdsprodukter som innehåller retinol.

Det gäller också om du till exempel har introducerat ett serum som innehåller retinol. Börja med att använda serumet en till två gånger i veckan för att undvika hudirritation eller rodnad. Upplever du ingen reaktion på huden kan du efter några veckor öka intervallet och använda produkten tre till fyra gånger i veckan.

Varför används retinol i hudvård?

Det är en naturlig del av livet att vi åldras, och det innefattar förstås även vår hud. Ålderstecken på huden är naturligt och inget vi kan slippa undan.

Det finns dock vissa påverkningar som kan skynda på åldringsprocessen och få huden att åldras snabbare, som exempelvis solexponering. Även vår livsstil påverkar vår huds allmänna hälsa. De flesta har nog hört att rökning, alkohol, för lite sömn och stress också kan sätta sina spår i huden.

När huden åldras förklaras det bland annat också av att cellförnyelsen och kollagenproduktionen i huden nedsätts. Med åldern blir vår hud långsammare att förnya sig själv. Det visar sig ofta genom mörka fläckar, rynkor, fina linjer och pigmentförändringar.

Därför har retinol blivit en av de mest valda ingredienserna när det kommer till anti-age, eftersom just det kan snabba på hudförnyelsen och minska ålderstecken i huden.

Vem kan använda hudvård med retinol?

Som utgångspunkt kan en stor majoritet av hudtyper använda hudvårdsprodukter som innehåller retinol. Det viktigaste är att du tar hänsyn till din hud innan du börjar använda en massa krämer och serum med retinol.

Om du har känslig hud är det en fördel att få rådgivning om den enskilda produkten du överväger att använda. Och det är viktigt att du långsamt tillvänjer din hud vid ingrediensen.

Med det sagt kommer långt de flesta människor få glädje och nytta av retinolets verkan, som kan förfina grov, oren och åldrad hud.

Så här kan du introducera retinol i din hudvård

Om det är första gången du använder en kräm eller ett serum som innehåller retinol, kan du bygga upp din huds tolerans för att undvika irritation och rodnad i huden.

Du kan börja med en hudvårdsprodukt som du använder en till två gånger i veckan i en period. Därefter kan du använda produkten varannan dag och slutligen varje dag.

Det florerar flera myter om att retinol och sol kan vara en farlig kombination. Men det är inte så svartvitt som många gör gällande. När du använder krämer, serum eller annan hudvård med retinol är det dock viktigt att komma ihåg att använda solskydd varje dag. Orsaken är att retinol kan göra huden känsligare för ljus och innebära att du lättare kan bli bränd av solen. Därför ska huden skyddas dagligen med solkräm när du använder en hudvårdsprodukt med retinol.

Biotherms Blue Retinol Night Serum

Med Biotherm har du möjlighet att införa produkter med retinol i din hudvårdsrutin.

Prova exempelvis Blue Retinol Night Serum som första steg i din hudvårdsrutin på kvällen. Det avancerade anti-age serumet lämnar huden mjuk och smidig och minskar synliga fina linjer och rynkor.

Med Blue Retinol Night Serum kan du främja hudens förnyelse och uppnå en jämnare och förbättrad hudkvalitet.

Biotherms Homme Force Supreme Pro-Retinol Serum

Biotherm har också tagit fram ett serum särskilt för män. Detta serum är ett koncentrerat anti-age serum med retinol som motverkar ålderstecken hos män 40+.

Produkten lämnar din hud fastare, jämnare och med en naturlig glöd.

Serumet appliceras efter rengöring och rakning och före hudkräm.

Biotherms Blue Pro-Retinol Cream

Också med Blue Pro-Retinol krämen från Biotherm kan du njuta av retinolets många fördelar och se skillnaden på din egen hud. Denna kräm innehåller en mildare form av retinol kallad pro-retinol. En mildare form av retinol innebär att du kan använda krämen dagligen utan att din hud behöver ha en tillvänjningsperiod.

Den fuktgivande dagkrämen lämpar sig väl för alla hudtyper och hjälper huden med att få fyllighet och fukt, så den ser smidigare, hälsosammare och piggare ut.

Få hjälp att minska fina linjer, rynkor och pigmentfläckar med denna lätta dagkräm med retinol.

Nyhet

BLUE RETINOL

NIGHT SERUM

Läs mer